Summa sidvisningar

lördag 20 juni 2015

Midsommarmaten.....

Kallmarinerad oxfilé
1 kg oxfilé
Smör/margarin till stekning
Salt, peppar

Marinad
1/2 dl olivolja
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl flytande honung
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad färsk timjan

1. Putsa filén. Salta och peppra, stek runtom tills alla sidor fått färg.
2. Stek i ugn, 200 C, tills filén fått en innertemp på 58-60 C, anv köttermometer, ca 30 min
Ta ut köttet och låt vila i folie i ca 10 min.
Blanda under tiden ingredienserna till marinaden.
3. Skär filén i cm tjocka skivor och lägg dem i en trång form el plastpåse.
Skeda över marinaden och se till att filén är ordentligt täckt, eller vänd filén några gånger innan det är dags att servera den.
Låt ligga i marinaden minst 4 tim, helst över natten.
4. Garnera med färsk timjan,

Sour creme & onion potatissallad
1 kg färsk potatis
2 st röd knipplök
2 dl persilja
2 st vitlöksklyftor
2 dl gräddfil
1 msk vitvinsvinäger
salt, peppar

Gör så här
1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, ca 15-20 min
Låt kallna.
2. Dela potatisarna på mitten och blanda med resten av ingredienserna.
Smaka av med salt och peppar.

*
Krispiestårta
Krispiga marängbottnar med krämigt innehåll.
Ca 10 bitar

Botten
4 äggvitor
3 dl socker
3 dl Kellog´s Rice Krispies

Kräm
4 äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
100 g margarin

Garnering
4 dl vispad grädde
riven blockchoklad

Gör så här.
1. Sätt ugnen på 125 C
Vispa vitorna till ett hårt skum.
2. Vispa ner sockret, lite i taget, när vitorna är färdiga,
3. Blanda försiktigt ner Rice Krispies.
4. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten av ugnen 60-75 min. Låt den svalna.
6. Kräm: Koka ihop alla ingredienser i en kastrull till en tjock kräm. 
Se till att krämen inte bränner fast i botten.
7. Dela kakan i 2 lika stora bitar. Bred krämen på ena halvan och sen grädden.
8. Lägg på den andra halvan av kakan och riv blockchoklad med osthyvel ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar