Summa sidvisningar

måndag 17 november 2014

Laxsoppa

4 portioner

1 bit lax, tex stjärtpartiet, ca 750g
1 l vatten
2 tsk salt
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
4-5 potatisar, skalade, ca 400 g
1 morot, skalad, ca 200 g
1 liten kålrot
1 purjolök
2 msk vetemjöl
1-11/2 dl grädde
1/2 dl dill

Skölj laxbiten.
Koka upp vatten, salt, krossad vitpeppar och lagerblad.
Koka lagen några minuter och lägg sedan i laxen.
Koka laxen i 10 min, ta sedan upp den och sila buljongen.
Dra av skinnet från laxbiten och rensa den benfri.
Koka upp buljongen igen.
Skär potatis, morot och kålrot i tunna skivor ( el små bitar).
Koka allt i buljongen tills det är nästan genomkokt.
Skär purjon i tunna skivor, lägg den i soppan och koka tills potatis o kålrötter är mjuka.
Vispa samman vetemjöl och grädde, häll redningen i soppan, tillsätt dill och den rensade laxen.
Låt sjuda på svag värme några minuter, rör om då och då.
Smaka av och krydda ev mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar